Kaakklachten noemt men Temporomandibular Joint Disorder (TMJ of TMJD) ook wel Craniomandibular Disorder (CMD).
kaaktmj-closeup
Veel aandoeningen en ziektes maar ook emoties worden als pijnervaring in het kaakgewricht opgeslagen. De uitdrukking “de kaken stijf op elkaar houden”, “even doorbijten”, “je mond houden”, zijn hier van toepassing.

Schade aan het kaakgewricht resulteert voornamelijk in pijn rond de kaak of functieverlies. De mond kan dan niet meer voldoende worden geopend en er zijn problemen met het kauwen.
Allerlei geluiden kunnen voorkomen, zoals een knisperend, zanderig, knappend of klikkend geluid bij het bewegen van de kaak.

Ook kunnen er verwijzende klachten ontstaan. Klachten die je dus ergens anders in het hoofd voelt, of zelfs verderop in het lichaam voelt, maar zijn van de kaak afkomstig. Voorbeelden zijn vermeende bijholteontstekingen, gebitsproblemen, hoofdpijnen en pijn in de slapen, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en andere oogproblemen, nekklachten, schouderpijn en een uitgebreide reeks oorklachten.
Als oorzaken hiervoor onvindbaar zijn, is problemen met de kaak waarschijnlijk. De gevolgen van deze gestreste kaken uiten zich in tandenknarsen, nekpijn, oorsuizen, gespannen schouders, aangezichtspijn, ademhalingsklachten en migraine en stemklachten.

Door het in evenwicht brengen van de spieren die verbonden zijn met het kaakgewricht, kunnen bovenstaande problemen vaak opgelost worden. Ik behandel dit met R.E.S.E.T, een methode die ontwikkeld is in de kinesiologie volgens Philip Rafferty.
R.E.S.E.T. is een systematische en zachte methode die toegepast wordt om de kaakmusculatuur en de daarmee verbonden spieren aan de schedel te ontspannen. De behandelend therapeut raakt de betreffende spieren met speciale hand en vingerposities aan. Door de warmte en de aanraking krijgt de patint bewustwording van de gespannen musculatuur en wordt de stress opgeheven en verdwijnen de symptomen over het algemeen redelijk snel.